NOS Voetbal

KNVB wil razendsnelle bestuurswisselingen profvoetbal aan banden leggen

  • Guido van Gorp

    Researchredacteur

  • Guido van Gorp

    Researchredacteur

'Levensduur voetbaldirecteuren veel te kort'

Trainers die komen en gaan, dat is een bekend gegeven in de voetbalwereld. Maar de aanhoudende verschuivingen lijken nu ook een zekerheid binnen bestuurskamers van eredivisieclubs. Nooit eerder werden zoveel algemeen directeuren en technisch directeuren ingeruild voor een ander als afgelopen jaar.

Bij ADO Den Haag, Feyenoord, FC Emmen, FC Groningen, Heerenveen, Heracles Almelo, PEC Zwolle, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse en Willem II werden afgelopen jaar de algemeen en/of technisch directeur vervangen. Vooral technisch directeuren, die gaan over spelerstransfers, vertrekken snel of worden ontslagen. Volgens voetbalbond KNVB zitten zij tegenwoordig gemiddeld 2,1 jaar op hun plek.

"De levensduur van directeuren is veel te kort. Voor de stabiliteit in onze bedrijfstak is dat bijzonder slecht", zegt Eric Gudde, algemeen directeur van de KNVB. Te vaak zag hij afgelopen maanden bestuurders elkaar aflossen. "Voordat de eerste plannen klaar zijn, komt er alweer een nieuwe directeur."

Robert Eenhoorn

Ook Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ, ziet de trend. "Er is veel verloop onder directeuren. Dat is niet goed. Als ik alleen al kijk naar de Eredivisie CV, waarin je samen moet werken met clubs, is het handig dat je met dezelfde mensen jaarlijks aan tafel zit. Nu weet men soms niet waar het over gaat en moet je ze wéér bijpraten."

Om het verloop aan banden te leggen, wil Gudde onervaren directeuren in het profvoetbal bij de hand nemen. Vanaf volgend seizoen start de KNVB met op maat gemaakte begeleidingspakketten voor zo'n tien net gestarte algemeen en technisch directeuren. Gudde denkt op die manier de grote druk op de schouders van directieleden weg te nemen.

Buddy

"We richten ons op scholing en intensieve begeleiding tijdens hun eerste jaren bij een club", zegt Gudde. Dat houdt in: gerichte bijscholingen en op maat gemaakte cursussen om de kennis over de voetbalwereld te vergroten. Daarnaast wil Gudde jonge directeuren een seizoen lang koppelen aan een 'buddy', een ervaren voetbalbestuurder, en worden gesprekken gepland waarin bestuurders problemen kunnen bespreken bij hun club.

Twee jaar geleden, bij zijn aanstelling bij de bond na tien jaar Feyenoord, dacht Gudde niet met dit dossier aan de slag te gaan. Inmiddels is het aanpakken van de wisselingen onder voetbalbestuurders voor hem een speerpunt. Hij weet zeker dat er animo is voor zijn nieuwe begeleidingspakket.

Eric Gudde met toenmalig technisch directeur Martin van Geel bij Feyenoord, in 2014

"Met Nico-Jan Hoogma en Art Langeler heb ik lang nagedacht wat we kunnen doen als bond. We zijn afgelopen jaar gestart met vragen stellen aan nieuwe directeuren als Mark-Jan Fledderus, Wouter Gudde (respectievelijk technisch en algemeen directeur FC Groningen), Tim Gilissen (technisch directeur Heracles Almelo), Ivo Pfennings (algemeen directeur Fortuna Sittard) en Thijs van Es (algemeen directeur FC Utrecht). Wat hadden zij nodig bij de start van hun bestuurscarrière in het profvoetbal?"

In december kwamen deze directeuren, als test, bijeen voor een speciale praatsessie met Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. Ervaren rotten als hij zouden in de toekomst kunnen dienen als buddy.

Toon Gerbrands (l) en John de Jong, technisch directeur van PSV

"Open en eerlijk werden alle problemen of kwesties waar die nieuwe directeuren mee te maken kregen in de groep gegooid. Soms werd er bikkelhard tegen elkaar gesproken of rolden er tips uit over pakweg de omgang met je commissarissen of zaakwaarnemers. Ongelofelijk nuttig. Zulke bijeenkomsten gaan we vaker doen, omdat die behoefte er is."

Krachtenveld

Terug naar de kern van het probleem. Wat is precies de reden van het vertrek van veel bestuurders? In de gesprekken die NOS Sport voerde met (oud-)directeuren wordt met name 'druk vanuit het krachtenveld' uitgelicht als belangrijkste reden om met de functie te stoppen.

Een oud-directeur van een kleinere profclub: "Je regelt alles, 24/7, van energieleveranciers tot de scouting. Het stopt nooit en dat raakt ook je privéleven. Kijk je een film op de bank, dan ben je in gedachten nog steeds bezig met dingen regelen."

"Mensen zijn steeds ongeduldiger", weet Wiljan Vloet, oud-directeur van Sparta. Volgens hem is het krachtenveld nu nog extremer dan pakweg vijf jaar geleden. "Mensen willen snel actie van pakweg de pizzabezorger, maar ook van de voetbaldirecteur. Hij moet direct presteren, foutloos handelen en de juiste dingen zeggen. Zo niet, dan krijg je fans, sponsors, zaakwaarnemers en media op je dak."

Wiljan Vloet als coach van FC Den Bosch in 2017

Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC en oud-directeur bij FC Utrecht: "Vaak zie je dat directeuren niet gesteund worden door mede-directeuren of toezichthouders. Nou, als daar scheurtjes beginnen te ontstaan, wordt het voor een directeur heel moeilijk om alles beheersbaar te houden. Dan zakken mensen vaak door het ijs."

Inmiddels is de banencaroussel in de eredivisie ook in 2020 op gang gekomen. Vitesse ontsloeg Mohammed Allach en stelde Marc van Hintum aan als vervangend technisch directeur. Bij FC Emmen is Jan Zwiers, loco-burgemeester van Coevorden en oud-speler van de club, aangesteld als nieuwe algemeen directeur.

"Elke club gun ik de situatie zoals bij AZ", zegt Gudde. "Daar is stabiliteit, doorstroming van goeie mensen, toezichthouders waar diversiteit zit. Je ziet het in de prestaties terug. Maar we kunnen ook veel voorbeelden noemen waar het precies het tegendeel is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl